Nacházíte se: Úvod > Novinky a akce > Novinky > Mykotoxiny ve svijanském pivu

 

 

 

Mykotoxiny ve svijanském pivu

Vytvořeno 14.05.2013 13:33 | Zpět

V květnovém vydání časopisu dTest vyšel test na přítomnost mykotoxinů (deoxynivalenol a jeho vázaná forma deoxynivalenol-3-glukosid), jehož výsledky přebírá řada médií. Součástí 50 vzorků různých piv z různých pivovarů byla i Svijanská Kněžna, které byly laboratoří dTestu naměřeny hodnoty 85, resp. 70 mikrogramů na litr. Jako výrobce inkriminovaného piva se k výsledkům testu ohrazujeme, protože se jedná o šíření poplašné zprávy.

 

V Pivovaru Svijany archivujeme vzorky všech surovin používaných pro vaření piva po celou dobu minimální trvanlivosti piva, stejně jako vzorky všech piv. Nejen že nám to ukládá zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách, ale piva zároveň testujeme z hlediska udržení kvality po celou dobu jejich trvanlivosti.

Vzhledem k závažnosti výsledků testu časopisu dTest jsme neprodleně odeslali k rozboru do akreditované laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně inkriminovanou Svijanskou Kněžnu s datem spotřeby do 29. 5. 2013 a 14 vzorků sladu, který byl v této době použit pro výrobu všech našich piv. K rozboru jsme odeslali rovněž vzorky dalších 8 druhů svijanských piv distribuovaných v současné době. Dnes jsme obdrželi výsledky, které se diametrálně liší od výsledků zveřejněných časopisem dTest. Svijanská Kněžna s datem expirace 29. 5. 2013 obsahuje podle výsledků akreditované laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně 16,9 mikrogramů deoxynivalenolu na 1 litr a 0,27 mikrogramů deoxynivalenolu-3-glukosidu na 1 litr, což jsou hodnoty téměř pětkrát, resp. 259 krát nižší, než ve svém testu uvedl časopis dTest a dokladují, že svijanské pivo je naprosto nezávadné. Z dalších výsledku testů, které provedl Výzkumný ústav pivovarský a sladařský v Brně vyplývá, že 14 vzorků sladu, z nichž se ve stejné době vařilo pivo, neobsahuje zvýšené množství mykotoxinu. Také z výsledků testu dalších 8 druhů piv ze současné produkce pivovaru je zřejmé, že žádné z nich nemá zvýšený obsah mykotoxinů.

Informací, která nás velmi znepokojuje je to, že časopis dTest odmítl na telefonický dotaz sdělit, ve kterých laboratořích vzorky piv testoval. Šíření informací na základě nedoložených výsledků testu v časopise dTesty proto považujeme za šíření poplašné zprávy s cílem poškodit náš pivovar a vyvodíme z něj právní důsledky v podobě dnes podávaného trestního oznámení.

Obsah mykotoxinů u nás není nijak legislativně upraven, proto pivovar nemá povinnost tyto látky sledovat. Jsme si však vědomi obecného problému obsahu mykotoxinů ve všech potravinách, a proto svá piva nárazově na mykotoxiny testujeme. Nikdy v minulosti ani nyní jsme na problém vysokého obsahu mykotoxinů nenarazili, což dokladují nejen aktuální výsledky testů z akreditované laboratoře, ale i hodnota z roku 2010 zveřejněná v testu časopisu dTest.

Výsledky testu, který jsme si nechali udělat u Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně, jsou v přiloženém PDF souboru. První testovaný vzorek (vzorek A), je právě ona inkriminovaná Kněžna, kterou testovat dTest. Dále jsou připojeny testy dalších našich piv, které jsou aktuálně v prodeji.

Dej Bůh štěstí, Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany